Боян Симеонов и Васил Спасов искат да дадат възможност на незрящите деца и младежи в България да се развиват и да намират общност чрез музика.

Боян има разнообразен опит в сферата на мениджмънта и предприемачеството. От две години е управител на RockSchool, а освен това е съосновател на още няколко музикални и медийни проекти. Васил е един от първите ученици по електрическа китара в RockSchool – започва да взема уроци преди осем години, а днес е концертиращ музикант и преподавател в RockSchool. Изучавал е звукозапис и тон режисура в Англия, където започва да се занимава и с продуцентство.

RockSchool е академия, която вдъхновява, насърчава и подкрепя деца и възрастни, които искат да се занимават с музика. През последните осем години те са провели 82 000 урока по китара, пеене, пиано, цигулка, барабани, саксофон и много други инструменти. RockSchool организира и концерти и студийни записи, насърчава учениците си да участват във формации и да свирят на сцена. Създали са и стипендиантска програма за безплатно музикално обучение и звукозапис за талантливи деца от семейства с ниски доходи.

Преди около две години в RockSchool за първи път започват да вземат уроци и двама младежи с нарушено зрение. Гледайки ги на сцената, Боян си задава въпроса защо преди това не е виждал много незрящи млади музиканти в България. Проучва и открива, че все още не съществува структурирана музикална програма за незрящи. Двамата с Васил решават, че могат да адаптират уроците и базата на RockSchool, така че да са достъпни за още повече незрящи младежи. Така се ражда идеята за проекта „Виждам чрез музика“

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

„Виждам чрез музика“ е програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми, в една от най-популярните частни академии за музика у нас – RockSchool.

В живота на едно сляпо дете или младеж звукът е основният източник на информация, а оттам и за усещане и разбиране за света. Музиката сама по себе си може да развива сетивността и въображението на незрящите. Доказано е, че музикалното образование развива допълнителни качества при всички деца - креативност, дисциплина, самонаблюдателност, постоянство, умения за комуникиране. При децата и младежите със зрителни проблеми обаче то дава много повече - дава им увереност да бъдат част от колектив, възможност да се изразят пред публика.

Въпреки това повечето от тях все още са изолирани от възможността да се научат да свирят на музикален инструмент. В резултат на това много незрящи деца нямат увереността, че могат да се изразяват и развиват в едно изкуство наравно със своите връстници.

Целта на RockSchool не е да направят незрящите деца и младежи професионални музиканти, а да им предоставят достъп по образование и общност, които им дават самочувствие, помагат им да се развият като личности и им носят радост. В същото време чрез позитивния пример искат да променят и възприятията на обществото, така че на децата и младежите с различни възможности повече да не се поставя етикета „неможещи“.

За да го постигнат, RockSchool ще адаптират своята програма на няколко нива. Ще създадат музикален кабинет, оборудван с необходимия хардуер и софтуер за нуждите на незрящите деца. Желанието им е да ги учат да пеят, да бъдат DJ-и, да свирят на китара, бас, пиано, барабани, саксофон, цигулка и други. Ще привлекат и специалисти, които ще обучат техните преподаватели как да работят по най-добрия начин с незрящи. Не на последно място, ще създадат стипендиантски фонд за тези деца, които нямат финансовата възможност да заплатят за уроците си. В дългосрочен
план ще могат да помогнат на най-талантливите и отдадени на музиката деца да се развият професионално – чрез участия в концерти, музикални групи и звукозапис в студио.

Боян и Васил искат да направят музиката достъпна за незрящите деца в България. Защото знаят, че музиката е универсален език, който дарява с вдъхновение, смисъл, щастие и помага да се преодоляват бариери.

За контакти: www.rockschool.bg

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДАРЯВАНЕ:

Важно уточнение: Даряването не е обвързано с гласуването. Гласуването е безплатно и гласувайки, ти не извършваш финансово дарение. От друга страна, ако дариш, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.

Ако решиш да дариш за дейността на RockSchool, можеш да го направиш по два начина:

Чрез бутона “Дари”, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след като гласуваш за един от финалистите в ПРОМЯНАТА. Чрез него можеш да дариш сума в избран от теб размер.
или
Изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS ROCK на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). За абонати на Telenor, VIVACOM и A1 цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.