Програмата В подкрепа на майчинството с удължен срок
Програмата В подкрепа на майчинството с удължен срок / netinfo
Националният план за заетост обсъди ИБ на БСП на днешното си заседание. За реализацията му правителството отпуска 190 милиона лева, с които ще бъдат осигурени работни места и преквалификация на 74 000 души. Сред програмите е и вече изпробваната у нас „В подкрепа на майчинството”, но с удължен срок на действие – до навършване на тригодишна възраст на детето, съобщи социалният министър Емилия Масларова.

Програмата в подкрепата на майчинството предвижда безработни жени, регистрирани в бюрата по труда, да се наемат от родителите като детегледачки, а държавата да поема 250 лева от възнаграждението им. За близнаци сумата е 300 лева. Досега бюджетът поемаше 220 лева от заплатата на гувернантките. Осигуровките за бавачките ще бъдат също за държавна сметка, а родителите ще доплащат заплатите им, ако са в по-голям размер.

Министър Масларова призова столичните родители, неуспели да се включат в електронния регистър за записване на деца в детските градини, да се възползват от тази програма.

„За първи път отново в Европейския съюз, програмата ще бъде не до навършване на 2-годишна възраст, а до 3 години на децата”, каза Масларова.

В отговор на въпрос дали държавата е готова да инвестира в строежа на детски градини в София, социалният министър уточни, че са предвидени средства за социална инфраструктура по оперативните програми на ЕС, но първо трябва общината да си изпълни ангажиментите.