Проф. Николай Денков взе наградата за наука "Питагор" за 2009 г.

Проф. Николай Денков взе наградата за наука Питагор за 2009 г.
Проф. Николай Денков взе наградата за наука Питагор за 2009 г. / cнимкa: Sofia Photo Agency

Проф. Николай Денков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" получи тази вечер голямата награда за наука "Питагор" за 2009 г. на тържествена церемония в столицата. Отличието е с парична премия от 10 000 лева. Ученият беше награден за изследвания с приложение в химическата, фармацевтичната, хранителната и нефтената индустрия. Те се използват като крайни продукти в бита - в козметични кремове, шампоани, както и за получаване на хранителни емулсии - майонези, сирена и сосове.

Домакин на събитието беше министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Сред гостите бяха заместник-министри, бившият министър на образованието и науката Даниел Вълчев, председателят на БАН акад. Никола Съботинов, ректори на висши училища.

Български учени се състезаваха за наградата "Питагор" в 11 категории. Голямата награда "Питагор" от 10 000 лева беше връчена в две категории. Освен проф. Денков, такава парична премия получи и Диляна Панева от Института за полимери при БАН. Тя беше отличена за млад учен - за постиженията й в областта на нанотехнологиите, които имат приложение в биологичната и биомедицинската практика.

Наградата за утвърден учен в областта на биомедицинските науки получи проф. Драга Тончева от Медицинския университет в София.

Призът в природните науки взе Димитър Балабански от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, а в обществените и хуманитарните науки - Радосвет Коларов от Института за литература при БАН.

Доц. Леандър Литов от Софийския университет получи наградата за ръководител на докторанти с успешни защити, като двама от тях в международната организация за ядрени изследвания в ЦЕРН.

Наградата за колектив с най-много привлечени средства от национални и международни проекти получи проф. Иван Минков от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

За най-успешна жена учен призът получи Донка Андреева от Института по катализ при БАН. Научната й работа е насочена катализ с нанесено злато.

Георги Тодоров от Техническия университет в София взе наградата на фонд "Научни изследвания" в областта на приложните изследвания.

Проф. Валерия Фол от Института по тракология при БАН получи специалната награда в областта на културно-историческото наследство, а Димитрина Костова от Института по зеленчукови култури - специалната награда в аграрните науки.

Статуетката "Питагор" е изработена от Вежди Рашидов. Повече от 140 учени са участвали самостоятелно или в колектив в номинациите за отличието за наука за 2009 г. (БТА)