Проф. Николай Денков взе наградата за наука Питагор за 2009 г.
Проф. Николай Денков взе наградата за наука Питагор за 2009 г. / cнимкa: Sofia Photo Agency

Проф. Николай Денков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" получи тази вечер голямата награда за наука "Питагор" за 2009 г. на тържествена церемония в столицата. Отличието е с парична премия от 10 000 лева. Ученият беше награден за изследвания с приложение в химическата, фармацевтичната, хранителната и нефтената индустрия. Те се използват като крайни продукти в бита - в козметични кремове, шампоани, както и за получаване на хранителни емулсии - майонези, сирена и сосове.

Домакин на събитието беше министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Сред гостите бяха заместник-министри, бившият министър на образованието и науката Даниел Вълчев, председателят на БАН акад. Никола Съботинов, ректори на висши училища.

Български учени се състезаваха за наградата "Питагор" в 11 категории. Голямата награда "Питагор" от 10 000 лева беше връчена в две категории. Освен проф. Денков, такава парична премия получи и Диляна Панева от Института за полимери при БАН. Тя беше отличена за млад учен - за постиженията й в областта на нанотехнологиите, които имат приложение в биологичната и биомедицинската практика.

Наградата за утвърден учен в областта на биомедицинските науки получи проф. Драга Тончева от Медицинския университет в София.

Призът в природните науки взе Димитър Балабански от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, а в обществените и хуманитарните науки - Радосвет Коларов от Института за литература при БАН.

Доц. Леандър Литов от Софийския университет получи наградата за ръководител на докторанти с успешни защити, като двама от тях в международната организация за ядрени изследвания в ЦЕРН.

Наградата за колектив с най-много привлечени средства от национални и международни проекти получи проф. Иван Минков от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

За най-успешна жена учен призът получи Донка Андреева от Института по катализ при БАН. Научната й работа е насочена катализ с нанесено злато.

Георги Тодоров от Техническия университет в София взе наградата на фонд "Научни изследвания" в областта на приложните изследвания.

Проф. Валерия Фол от Института по тракология при БАН получи специалната награда в областта на културно-историческото наследство, а Димитрина Костова от Института по зеленчукови култури - специалната награда в аграрните науки.

Статуетката "Питагор" е изработена от Вежди Рашидов. Повече от 140 учени са участвали самостоятелно или в колектив в номинациите за отличието за наука за 2009 г. (БТА)