Проф. Илчев: Нито веднъж не се огънахме
Проф. Илчев: Нито веднъж не се огънахме / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Илчев: У нас трябва да има ВУЗ-ове на европейско ниво, но достъпни
82837
Проф. Илчев: У нас трябва да има ВУЗ-ове на европейско ниво, но достъпни
Интервю на Ивана Арсова с бившия ректор на СУ проф. Иван Илчев
  • Проф. Илчев: У нас трябва да има ВУЗ-ове на европейско ниво, но достъпни
  • Интервю на Ивана Арсова с бившия ректор на СУ проф. Иван Илчев

В България трябва да има висши училища, които да са на нивото на европейските университети, но да бъдат достъпни за студентите, които не могат да си позволят да учат в чужбина.

Това каза в интервю за Дарик бившият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Той обясни, че това е и причината в продължение на повече от 5 години таксите в университета да не се повишават

По думите на проф. Иван Илчев дори да бъдат увеличени, таксите в Софийския университет не могат да запълнят дефицитите в бюджета на висшето училище.
„Не тръгнахме да го правим, защото си мисля, че в условията, в които живее българското общество, като имаме предвид че много европейски държави правят всичко възможно, за да привлекат към себе си млади и интелигентни хора и за възпитаниците на български училища, произхождащи от семейства с що-годе материални възможности, често пъти се оказва по-привлекателно, а понякога и финансово по-изгодно да учат в Европа, отколкото в България, все си мислех, че в България трябва да има няколко висши училища, които да предлагат сходни условия с тези на запад, които да бъдат достъпни за децата на семейства, които нямат тези матириални възможности", обясни той.

Илчев беше категоричен, че медийните атаки срещу университета в последните месеци са били заради позицията, която той защитава. „Ние през тези години нито веднъж не се огънахме. Нито веднъж за разлика от други университети не сме направили доктор хонорис кауза политик. Никога не сме връчили почетна грамота. Никога не сме спестили критика, ако има да се казва и това дразни. Това очевидно дразни", смята порф. Илчев. По думите му това трябва да бъде поведението на една национална институция.

Цялото интервю на Ивана Арсова с бившия ректор на СУ проф. Иван Илчев можете да чуете в звуковия файл