Проект на Габровския исторически музей озвучен с музика на Пинк Флойд
Проект на Габровския исторически музей озвучен с музика на Пинк Флойд / netinfo
Виртуален проект на местния исторически музей, посветен на 80-годишнината от първата мострена изложба в Габрово, бе представен пред музейни специалисти, архивисти и журналисти. Документалният филм е подготвен по материали и снимки от музейния фонд, негов автор е Добромир Търновски, уредник в отдел "Нова история", а за музикален фон са използвани изпълнения на Пинк Флойд.

Филмът съдържа моменти от изложението, състояло се от 16 до 30 януари 1927 година. Изложбата е имала за цел да рекламира потенциала на габровската индустрия и стремежа на местните производители да покажат европейското ниво на производството си, водени от своето мото: "Труд и постоянство", обясниха от историческия музей.

Изложбата е била експонирана в 18 класни стаи на двата етажа на новото тогава училище "Неофит Рилски". Тя е била посетена от около 15 000 души, повечето от които от други градове. За изложението е бил издаден и каталог, в който е записано: „В Габрово с население над 10 000 жители действат 96 индустриални предприятия, 446 занаятчийски работилници, в които работят повече от 3000 души.

Осъществяването на изложението е било по идея и с подкрепата на тогавашния кмет Илия Кожухаров, който е събрал в архива си над 130 отзива от български и чуждестранни печатни издания.