Продължава възстановяването на Зографския манастир в Атон
Продължава възстановяването на Зографския манастир в Атон / снимка: Sofia Photo Agency

Последната група младежи, работили по възстановяването на българския Зографски манастир в Атон, се завърна неотдавна, съобщи кметът на община Банско Александър Краваров. Той също е бил преди десетина дни там като съпредседател на инициативния комитет за възстановяване на българската Света обител.

В момента се работи по укрепването на терените около манастира, правят се подпорни стени, ремонтира се и кулата на т. нар. Банско крило, строено някога с дарения от нашите деди, разказа кметът на Банско. Кулата е съборена до часовника и се гради наново. Ремонтира се и вътрешната й част. До пролетта тя трябва да е готова. През това време трябва да се заверят проектите за останалата част от Банското крило на манастира, за да продължи работата през идната пролет, каза Краваров.

Неговата оценка е, че досега е извършена немалко работа. Направен е 18-километров водопровод, подменени са водопроводната мрежа и електрическата инсталация. Ремонтиран е покривът, почистени са две-трети от фасадата на обителта.

Това се прави от хора от България, поклонници, монасите и от гръцка фирма, а средствата се осигуряват от българската държава и от община Банско, обясни Краваров, цитиран то БТА. Надявам се, че в бъдеще и другите общини в България ще помогнат финансово. Ще изпратим писмо-апел до техните ръководства от името на инициативния комитет за възстановяването на Зографския манастир, на който сме съпредседатели заедно с Неврокопския митрополит Натанаил и с игумена на манастира архимандрит Амвросий.

Кметът на Банско допълни, че е изпратено писмо и до българския премиер, до министрите на финансите, на културата и до министъра без портфейл Божидар Димитров с молба да бъдат осигурени от държавния бюджет 4 млн. лв., за да продължи реставрацията на българския манастир в Атон.