Процесът срещу тамплиерите, уникално издание
Процесът срещу тамплиерите, уникално издание / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В Националния археологически музей в София бе представена уникалната книга Processus Conta Templarius (Процесът срещу тамплиерите). Изданието е на Тайния архив на Ватикана, издателство „Скримиум”. Тиражът е в лимит от 799 сертифицирани екземпляра, като последното издание е дарено на папа Бенедикт XVI.

Книгата е на английски и италиански език, като текстовете в нея са преведени и сравнени от латински, старофренски, италиански от служители на Тайния архив на Ватикана. Processus Conta Templarius за първи път представя документи за процеса срещу Ордена на монасите – воини, проведен пред папа Климент V през 1307 година.

Публикуваните в книгата документи подкрепят и потвърждават официалното становище на Църквата за оневиняване и опрощаване на тамплиерите, както казва в предговора си към изданието монсеньор Серджо Пагано, префект на Тайния архив на Ватикана.

Книгата Processus Conta Templarius е отпечатана на специална, ръчно изработена памучна хартия и е подвързана по старинна технология с прочутата кожа Pieno Fiore от областта Тоскана.

На представянето на уникалното издание присъстваха Приорът на Приоритат България Румен Ралчев, професор Николай Овчаров, Иван Гранитски, Мария Абаджиева.