Присъдиха литературна награда на Политковска
Присъдиха литературна награда на Политковска / netinfo

Журито на учредената в Италия международна литературна награда „Тициано Терцани” единодушно присъди наградата за 2007 г. на Анна Политковска.

Този, който е готов да заплати изобличаването на злоупотребите със собствения си живот, показва, че поставя етиката над каквито и да са умозаключения. Именно това рядко морално мъжество журито желае да отбележи, присъждайки извън конкурса международната литературна награда Тициано Терцани за 2007 г. на руската журналистка Анна Политковска, убита на 7 октомври в Москва, заяви председателят на журито Анджела Терцани.

Тържествената церемония по връчването на наградата ще се състои на 12 май 2007 г. в град Удине. Наградата ще бъде приета от главния редактор на “Новая газета” Дмитрий Муратов. Международната литературна награда „Тициано Терцани” беше учредена през 2004 г. Тя се присъжда за произведения, поставящи остри въпроси, свързани с отношенията между Изтока и Запада в епохата на глобализацията. Терцани беше виден италиански журналист, който дълги години работи в чужбина, най-вече в Азия. След събитията от 11 септември 2001 г. той публикува книгата “Писма срещу войната”.