Приключват филмовите нощи в Русе
Приключват филмовите нощи в Русе / netinfo

Предстои последната нощ от тридневната музикална инициатива в Русе филмови нощи "Херберт фон Караян", организирана от виенската фондация "Херберт фон Караян", общината на Русе и спомоществователателите.

Концертният ден започна с матине от сонати за пиано и цигулка от Моцарт. Едновременно върви четене на писма от 8-томния архив на композитора. Прожектиран беше пълнометражният анимационен филм от Лоте Райнингер "Една нощ в харема", който е по мотиви от операта "Отвличане от сарая".

Денят ще завърши с филм за "Реквием" на Моцарт в изпълнение на Виенската филхармония, под диригентството на Херберт фон Караян, и солистите Ана Томова - Синтова, Хелга Мюлер - Молинари, Винсън Коул, Поата Бурчуладзе, хора на певческото сдружение към Дружеството на приятелите на музиката, пише в програмата на фестивала. Прожекцията ще е пред стотици русенци на площад "Свобода" на екран с площ 80 квадратни метра. Преди концерта ще звучи сlassic мix от произведения на Моцарт и четене на негови писма.

Всички концерти във филмовите нощи "Херберт фон Караян" в Русе бяха посветени на 250 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.