Президентът награди гайдари в село Гела
Президентът награди гайдари в село Гела / netinfo

Струва си да се направи сериозна дискусия или кръгла маса с участието на специалисти от различни сфери, за да се създадат повече възможности за поминък на населението и да се експлоатира богатството на планината по най-добрия начин. Това каза на традиционния Илинденски събор в смолянското с. Гела президентът Георги Първанов.

Самият аз с моя екип съм готов да се включа заедно с граждански и правителствени организации в такъв дебат, заяви той. Президентът изрази увереност в доброто бъдеще на започващия мащабен туристически проект за Спортно-туристически център "Перелик".

Георги Първанов получи подарък чан от търговец на събора. Президентът лично раздаде част от наградите и грамотите на отличените гайдари, участвали в IV-тото гайдарско надсвирване за родопска каба-гайда вчера и днес на поляните край параклис "Св.Илия". Журито отличи 17 изпълнители в 3 възрастови групи - до 14 години, от 15 до 20 години и над 21 години.

Специална награда получи 30-годишният японец Ютака Бан, който свири на гайда от 5 години и учи в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство. С втора награда в своята възрастова група си тръгна и 22-годишният австралиец от град Брисбейн Кори Дейл. Той се влюбил в българската музика чрез Интернет и си поръчал българска гайда по пощата. Свири само от 2 години, но познава почти всички видове европейски гайди. Наградата на публиката бе връчена на 84-годишния Анастас Иванов от Смолян. Най-младият участник от 50-тината гайдари бе 9-годишният Ангел Николов от Чепеларе.

Снимах се с младежи, на чиито фланелки пишеше "Гела - докосване до истинското" - по-силно послание не може да се измисли, каза президентът. Той приел поканата да посети Гела, защото родопското село се превърнало в символ на българското достойнство.

Неговият фолклорен ансамбъл "Манол Радичев" се пребори с десетилетната европейска бюрокрация, за да покаже своето изкуство в Уелс и да се върне с награди от чуждестранния фестивал.

Вчера ансамбълът изпълни програма за президента, съпругата му Зорка Първанова и всички гости на събора.