Препогребаха хан Кубрат и хан Аспарух
Препогребаха хан Кубрат и хан Аспарух / снимка: Sofia Photo Agency

Днес във великотърновската църква “Св. 40 мъченици” бе завършена работата по символичното препогребване в специално изработените мраморни саркофази на хановете Кубрат и Аспарух, както и на царете Георги Тертер І, Ивайло и Михаил Шишман.

В специални мраморни урни, положени в саркофазите от гробовете им в България, Украйна и Македония бе взета пръст и пепел от изгорени или изтлели кости.

На 18 април т.г. в Църквата “Св. 40 мъченици” бе препогребан и цар Калоян. От известните досега гробове на средновековните български владетели само костите на цар Самуил са все още в Гърция и се водят преговори за препогребването им в България.

На саркофазите е изсечено името, годините на управление и родовият знак на владетелите. С днешния акт Националния исторически музей изпълни идеята си да превърне храма “Св. 40 мъченици” в Пантеон на българските средновековни държавници.

Тържествената церемония по освещаването му ще се състои на 22 септември 2008 г. по случай 100-годишнината от независимостта на България, прокламирана от цар Фердинанд, правителството и Народното събрание именно в тази църква.