Преглеждат безплатно за риск от инсулт
Преглеждат безплатно за риск от инсулт / www.sxc.hu
Преглеждат безплатно за риск от инсулт
53339
Преглеждат безплатно за риск от инсулт
  • Преглеждат безплатно за риск от инсулт

Ден за безплатни консултации на пациенти под наслов „Можем ли е да се предпазим от мозъчен инсулт", организира болница Токуда днес. Прегледите ще се провеждат в клиниката по Неврология на здравното заведение и ще се извършват от 9:00 до 14:00 часа. От болницата очакват да успеят да прегледат близо 250 души.

Всяка година в България над 40 000 българи претърпяват исхемичен мозъчен инсулт, а страната ни е на 3-то място в Европейския съюз по честота на мозъчните инсулти. Началникът на клиниката по неврология в болница Токуда, д-р Иван Стайков се надява чрез по-висока информираност да променим статистиките: Имаме десет лекари, които ще работят. Според международните експерти, ако успеем да редуцираме т. нар. изменяеми рискови фактори, исхемичните инсулти могат да намалеят до 80%".

Основните причини за мозъчен инсулт могат да бъдат наднорменото тегло, тютюнопушенето, заседналият начин на живот, както и някои заболявания. Според д-р Стайков трябва да водим по-здравословен начин на живот и често да се преглеждаме профилактично: „Нужно е да отделяме малко повече време за спорт, малко по-диетично и рационално хранене, включващо повече плодове и зеленчуци. Хубаво е хората да имат представа за своето кръвно налягане".

Прегледите днес ще са абсолютно безплатни за всеки, който иска да провери доколко е застрашен от мозъчен инсулт. На място ще бъде извършвана индивидуална оценка на риска за всеки преминал пациент, освен това специалистите ще дават насоки за съвременна терапия при установяване на заплаха от мозъчен удар.

Записването за консултация може да се направи на телефон 02/403 4000.