Представят резултатите от кампанията „Не ме изоставяй!”
Представят резултатите от кампанията „Не ме изоставяй!” / снимка: DarikNews

Фондация „За Нашите Деца” ще представи резултатите от кампанията „Не ме изоставяй!”. По данни на Агенцията за закрила на детето близо половината от децата, които постъпват в социалните домове за деца са бебета или на възраст до 3 години. Не малък брой от тях са с тежки увреждания и имат нужда от специализирана помощ, която не може да бъде осигурена от всяка една от 32-те институции за изоставени деца до 3 години в страната. Освен това държавата отделя всяка година по 7 000 лева за едно дете, което е настанено в социалната институция.

Експертите на фондация „За Нашите Деца” изчисляват, че превенцията на изоставянето е доста по-евтин механизъм – емоционалната, психологическата и материалната подкрепа на родилки в риск, които са на прага на решението да се разделят с бебетата си, за една година струва не повече от 2 300 лева.

Преди близо година екипът на фондация „За Нашите Деца” заяви в публичното пространство, че набира средства, за да разположи социални работници в родилните отделения, които да консултират майки в риск от раздяла с техните новородени.