Представят изложба „Селото девица : Градът блудница”
Представят изложба „Селото девица : Градът блудница” / netinfo

От днес в сградата на Регионалния исторически музей – Русе е представена първа по рода си експозиция на еротична тема. „Селото девица : Градът блудница“ е пътуваща изложба, включваща еротични фотосесии от края на 19-и век, пощенски картички със сексуален подтекст от същия период и изображения графити с култ към гениталиите.

В началото на изложбената зала като централен символ на проявата е поставена кукла – копие на тези от балканските панаири през 19-и век. Тя изобразява поп в расо, а когато главата му се притисне, изпод одеждите се надига фалосът му.

Изложбата се съсредоточава около емблематични топоси от българските обреди Сватба, Герман (обред за дъжд), Кукове и Джамал (маскаради). В тях еротичното присъства като потенция, като възможност за осигуряване на благополучие от природата.

За пръв път ще се изложат пред публика стъклени плаки – негативи и позитиви, които са били собственост на публичен дом в Русе от края на ХІХ век. С тях са правени прожекции и копия на еротични изображения. Изображенията свидетелстват за сексуалните познания и активни практики през този период.

И за да не са само наблюдатели, на зрителите се дава възможност да "довършат" изложбата – на отделено за това място те могат да напишат кои са според тях най-популярните двойки и любовници в историята.

Новини от Русе