Представиха филма Дом, който е отговор на филма за Могилино
Представиха филма Дом, който е отговор на филма за Могилино / netinfo

Официално беше представен документален филм „Дом”, заснет в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Згалево, Плевен и Дневния център за деца с увреждания "Добро сърце" в Перник. Филмът беше презентиран на пресконференция от продуцента на филма Биляна Траянова. Тя допълни, че филмът е направен в отговор на излъчения по BBC филм за социалния дом в Могилино.

Излъченият филм по BBC за социалния дом в Могилино е бил преднамерен и тенденциозен. Това казаха за Дарик радио продуцентът на филма „Дом” – Биляна Траянова и режисьорът на продукцията Аспарух Николов. Траянова допълни, че домът в Могилино е тъжна гледка, но филмът за него е бил силно манипулиран и добави:

„Това е един преднамерен монтаж, това са едни задкадрови текстове, които могат да бъдат с много драматичен и тъжен глас и всъщност ние можем да обърнем черното на бяло”.

Траянова допълни, че домът в Могилино е частен случай, а не обобщение на всички такива домове в България.

За нас е гордост да покажем как двама родители успяват да се грижат за дете с увреждания, затова и участвахме във филма. Това каза д-р Любомир Василев, чиито 10-годишен син е сред участниците във филма. Той допълни, че ежемесечният пакет, който получава всяка майка на дете с увреждания, е 70 процента от минималната работна заплата, двоен размер на детските добавки и интеграционни добавки.

Според специалистите от с. Згалево и Перник реинтеграцията на децата е възможна чрез полагане на специални грижи за децата с увреждания, което и в момента се случва.

БНТ ще излъчи в неделя от 18.05 часа едночасовия документален филм "Дом".