Предлагат да се създаде консултативен съвет на младите семейства
Предлагат да се създаде консултативен съвет на младите семейства / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Създаване на консултативен съвет на младите семейства, който да обсъжда проблемите на различни социални групи у нас, предложи социалният министър Емилия Масларова в навечерието на Деня на християнското семейство - 21 ноември. По инициатива на списание „9 месеца" министър Масларова остави гипсов отпечатък от ръката си до отпечатъка на орисаната от нея Божидара – първото бебе на 2006 година.

Според министър Масларова консултативният съвет ще бъде учреден до края на годината и на неговите заседания ще бъдат обсъждани проблемите на семейства без деца, многодетни и студентски семейства. Социалният министър коментира нереализираната идея за увеличаване на периода, в който майките получават пълно обезщетение за майчинство, до 12 месеца така:

„Аз също искам да бъде повече, но това са възможностите. Политическият съвет се консолидира около това, че е по-добре да дадем на 920 000 деца детски добавки, с 10 лв. повече, което е 35 лв. и което е на всяко едно детенце по 1.10 лв. на ден. Това не е малко. Все пак държавата може да отпусне това на този етап и да увеличим доходния критерии от 300 на 350 лв.”, отбеляза Емилия Масларова.

Увеличаването на доходния критерий означава, че четиричленно семейство с доход до 1400 лева ще получава детски надбавки.