Дончо Папазов
Дончо Папазов / Личен архив
На 13 юни 2018 се навършват 30 години от самотната обиколка на света на Дончо Папазов - eдно от най-големите постижения в българското ветроходство!

Дончо Папазов обиколи света с яхта сам, без спиране, като по-голямата част от плаването е през зимния сезон на южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” и „неистовите петдесет” градуса.

Дончо Папазов
Личен архив

През 1988 г., Дончо усъвършенства „невъзможния път” на прочутия мореплавател-самотник Вито Дюма, който през 1942-43 г. обикаля света през нос Хорн. Дюма спира в шест пристанища и част от маршрута му минава в пояса на 30-те градуса. „Невъзможният път” е прието да се нарича предизвикателството да се обиколи света в южните полярни ширини, на юг от трите носа – нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн.

Дончо Папазов или има ли граница човешкия дух

Дончо първи премина невъзможният път без спиране, сам, за 164 дни, през зимата и оттогава го наричат българския „невъзможен път”.

Дончо Папазов
Личен архив

Дюма извършва огромно постижение и подвиг, останало незабелязано и недооценено заради разгара на Втората световна война. Днес Вито Дюма има запазено място в морските анали като пионера на самотното мореплаване и преодоляването на „lаroute impossible”.

Постижението на Дончо Папазов също потъна във вълненията на голямото политическо събитие - демократични промени през 1989 г., в които той се потопи изцяло.

Дончо Папазов
Личен архив

Ето откъс от книгата на Дончо Папазов „Невъзможният път“, описваща плаването:

„Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!“

Дончо Папазов
Личен архив

Дончо Папазов е мореплавател, но не само. 20 години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Депутат в 36-то Народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ.

Вероятно ще се изненадате, че Дончо Папазов е икономист. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София. За всеобща изненада зарязва специалността си и се впуска в морски приключения. През 60-е години участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура. И оттогава е непрекъснато във водата!

Дончо Папазов
Личен архив