Правим центрове за домашна грижа за възрастни хора
Правим центрове за домашна грижа за възрастни хора / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Нов модел на домашна грижа за възрастните хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще започне да функционира от декември тази година в област Враца. В четири селища ще бъдат изградени центрове за домашна грижа, в които ще работят общо 50 медицински сестри и домашни помощници, и ще бъдат настанени над 400 възрастни хора.

Центровете ще бъдат създадени по проект на българо-швейцарската програма за намаляване на икономическите- и социалните различия в разширения Европейски съюз. Изпълнител на проекта е изпълнителната агенция Български червен кръст, а партньори са Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Швейцарският червен кръст.

Проектът ще се реализира през следващите 3 години и половина. В рамките му ще бъдат разработени национални стандарти за качество на медицинските грижи и социалните услуги в домашна среда, както и програми за обучение на медицинските сестри и домашните помощници.

Бъдещите центрове за домашни грижи ще бъдат разположени във Враца, Бяла Слатина, Криводол и Хайредин. Ще бъдат проучени нуждите на ромското население в областта относно предоставянето на такава услуга и ще се търсят роми, които да бъдат обучени и наети на работа в центровете.

Правим центрове за домашна грижа за възрастни хора
netinfo