Праисторическият Христо вече е във врачанския музей
Праисторическият Христо вече е във врачанския музей / снимка: DarikNews

Последната находка, открита при археологически разкопки край врачанското село Оходен от екипа на археолога Георги Ганецовски, беше преместена в Регионален исторически музей - Враца. Скелетът, наречен Христо, е на мъж на около 35 години, висок 165 см, от протоевропеидна раса. Той беше намерен в средата на юни при подновяване на разкопките в местността Валога край селото. Това е четвъртият открит скелет, датиран на 8000 години, и първият мъжки индивид в рамките на древното селище.

"Откриваме непозната до момента праисторическа култура за Северозападна България, чийто паралели се намират на територията на днешна Сърбия по долината на река Морава. Една от целите на експедицията е да проверим теория за т. нар. Дунавски път на разпространение на първите носителите на производяща икономика", каза Георги Ганецовски.

На археологическия обект работят специалисти от 2004 г. Тогава беше открито погребение на жена, наречена Тодорка. Тя се намира в РИМ - Враца.

За изваждането на скелетите е използвано гипсово корито.

Теглото на скелета с гипсовото корито е около 350 кг. Конструкцията беше пренесена с пикап до музея, където предстои да бъде обработена и подложена на анализи. Освен радиовъглеродния анализ ще бъде направен и ДНК-анализ. "Вече имаме четири индивида и ще трябва в името на науката да жертваме по един техен зъб за теста", каза доволният от успешното транспортиране на Христо археолог.

На въпроса как се чувства, Ганецовски отговори: "Притеснен, защото усещам, че нарушавам покой".

Христо вече е в музея и предстои да бъде анализиран, и като всяка звезда, да бъде подготвен за голямата публика. Археологическите разкопки ще бъдат продължени до края на месец юли.