Повечето българи са направили дарение през годината
Повечето българи са направили дарение през годината / www.sxc.hu
Повечето българи са направили дарение през годината
24284
Повечето българи са направили дарение през годината
  • Повечето българи са направили дарение през годината

Над 50 процента от българите са направили дарение за човек в нужда през тази година, показват резултати от социологическо проучване на дарителските нагласи в Централна и Източна Европа, инициирано от Българския дарителски форум. Според проучването най-често хората са дарявали пари чрез изпращане на есемес, което е и най-лесният начин да се подпомогне една благотворителна кауза.

Популярно у нас си остава и даряването на дрехи, книги и храна, както и даренията в кутия за дадена кауза, разказа Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум: „Обикновено хората в България се доверяват на кампании, които имат в себе си публични личности или институции, защото ги познават. Ако трябва да говорим за сфери на даряване, най-много се дарява за лечение на хора, на второ място се дарява за социални институции - деца в домове, на трето място - за образование и за култура".

Според изследването все повече българи вярват, че компаниите у нас правят дарения не просто, за да станат известни, а защото желаят да помогнат на нуждаещи се хора. Над 30 процента от гражданите биха избрали продукт, свързан с някаква кауза, дори и да е по-скъп от други подобни продукти.

В Европа най-склонни да даряват пари са поляците, а най-недоверчиви са унгарците, които обаче са склонни да участват в доброволчески акции.