Повече пари за държавата от българските филми
Повече пари за държавата от българските филми / снимка: sxc.hu
Повече пари за държавата от българските филми
50254
Повече пари за държавата от българските филми
  • Повече пари за държавата от българските филми

Да се увеличи процентът на отчисленията за държавата от приходите от прожекции на родни филми. Такава идея лансира в интервю за Дарик заместник-министърът на културата Митко Тодоров. Според сега действащият текст в Закона за филмовата индустрия възвращаемостта е около 5%. По думите на Тодоров обаче тази цифра е ниска. Той не се ангажира с предложение с колко да се покачи, но обясни, че темата ще бъде дискутирана заедно с представители на киногилдията.

Ето какво още каза заместникът на Вежди Рашидов:

На този етап законодателството предвижда някъде около 5% възвращаемост от филмовите продукции, които ние считаме, че в съвременни условия, са недостатъчни. За да може да се реинвестира нещо в ново производство, в нови дебюти, както в художествени, така и в анимационни или документални продукции, би следвало този процент да е по-голям. Ние знаехме, че публичният ресурс ориентиран до преди две, три години към българското кино не е много голям и може би това е вършило работа. Сега обаче той е по-голям и бихме могли да предвиждаме по-голяма реинвестиция в тази посока.

Това може да стане чрез промяна в закона, нали? Там да се промени тази цифра?

Да, чрез промяна в закона.

Бихте ли съдействали за една такава промяна?

Ние ще разговаряме с киногилдията, с продуцентите, и заедно с тях ще изготвим предложение. Сега сме гражданско общество и би следвало тези неща да се правят в консултации.