Повече от 1 млрд. души по целия свят ще се включат в „Часът на Земята”
Повече от 1 млрд. души по целия свят ще се включат в „Часът на Земята” / снимка: БГНЕС
Повече от 1 млрд. души по целия свят ще се включат в „Часът на Земята”
27147
Повече от 1 млрд. души по целия свят ще се включат в „Часът на Земята”
  • Повече от 1 млрд. души по целия свят ще се включат в „Часът на Земята”

Над един милиард души в цял свят ще се включат тази година в кампанията „Часът на Земята". Това заяви Веселина Кавръкова, програмен директор на WWF за България. По думите й вече 28 български града за заявили желание да се включат в събитието. Те ще изключат фасадното осветление на общински сгради, паметници, храмове и други популярни места. Тази година "Часът на земята" ще се проведе на 27 март, събота, от 20.30 ч., като в България и още 109 държави от цял свят ще угасят осветлението си за един час като символичен знак да се предприемат сериозни действия срещу промените в климата.

„Часът на Земята" в България ще бъде отбелязан със светлинно шествие, което ще тръгне в 19.00 ч. от НДК, ще премине по бул. „Витоша" и ще приключи в градината пред Народния театър „Иван Вазов" с концерт без озвучаване.  Той ще започне точно 20.30 ч., когато стартира и "Часът на Земята". Участниците в събитието ще носят свещи, факли и фенери, а доброволци ще изпишат със светлина числото „60", което знак на инициативата. Организаторите от WWF призоваха всички да изгасим осветлението в домовете си в знак на съпричастност. „Съвсем не го правим, за да спестим електричество, това е един символичен жест, с който световната общественост показва своята голяма загриженост към промените, свързани с глобалното затопляне", отбеляза още Кавръкова.

Тази година официални лица на кампанията в България са британският посланик Стийв Уилямс и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите на Уилямс, въпреки незадоволителните резултати от конференцията в Копенхаген по промените в климата, не бива да се губи импулса, натрупан през последните месеци. „Защото едно нещо е вярно - промяната на климата е едно от най-големите глобални предизвикателства пред човечеството", каза той.
 
Като част от „Часът на Земята" в България присъстващите пред Народния театър на 27 март ще могат да наблюдават нощното небе през телескоп на Астрономическата асоциация - Сохия, както и да разгледат изложбата „От Земята към Вселената".