Повече изоставени бебета в София и Перник
Повече изоставени бебета в София и Перник / Sofia Photo Agency

Над 3000 пенсионери в цялата страна чакат за настаняване в дом за възрастни хора, съобщи заместник-министърът на труда Светлана Дянкова по време на работна среща в Хисаря.

 

По думите й през 2009 година у нас ще бъдат разкрити три нови институции за стари хора с общ капацитет 60 места. През тази година ще бъдат модернизирани всички специализирани институции за деца, които в България са 140. От януари са закрити домовете за деца в град Трън и в село Боровци, област Монтана.

 

По данни на министерството в социалните институции у нас живеят 8019 деца, като в сравнение с 2001 година техният брой е намалял с над 30 процента. В домовете за медико-социални грижи през 2008 година е имало 2715 деца на възраст до три години, като техният брой е намалял с повече от 800 през последните седем години.

 

По неофициални данни на Държавната агенция за закрила на детето леко се е завишил броят на изоставяните бебета и деца до 3-годишна възраст, предимно в областите София-град и Перник. Това може да се обясни с увеличената раждаемост и ефектите на икономическата криза.