Постоянната приемна на омбудсмана на нов адрес
Постоянната приемна на омбудсмана на нов адрес / netinfo

От началото на тази година общественият защитник на България Гиньо Ганев осигурява по-добри възможности за приемане и разглеждане на жалбите и сигналите на гражданите в подходяща за административни цели сграда.

Сградата се намира на адрес: ул. „Джордж Вашингтон” № 22 в София, като запазва досегашните телефонни номера на институцията. От понеделник, 7 януари, там ще работи и постоянната приемна, подходящо оборудвана за работа с граждани, като са взети предвид практиките и критериите на омбудсманските институции в Европейския съюз. Създадени са и условия за улеснен достъп на хора с увреждания.

Възможностите, които предоставя новата сграда, ще позволят на омбудсмана да разгърне още по-пълноценно публичността в своята работа и взаимодействието си с широк кръг граждански организации, структури и експерти. При нормални условия вече ще могат да работят консултативният съвет по конституционни въпроси (който има за задача да обсъжда предложенията за сезиране на Конституционния съд от страна на омбудсмана), както и експертните съвети и групи по проблемите на децентрализацията на управлението, по правата на децата и други.

Към началото на 2008 година до обществения защитник са подадени над 6 500 жалби на граждани. Хората търсят помощта на Гиньо Ганев по широк кръг въпроси, като най-често те са свързани с прояви на лоша администрация и нарушения на правата при земеразделянето, предоставянето на обществени услуги, като електроразпределение, топлофикация, водоснабдяване и други.

Приемна на националния омбудсман – адрес: ул. „Джордж Вашингтон” 22, тел. 810-6-955, e-mail:priemna@ombudsman.bg