Последната група от 24-ата експедиция се отправя към Антарктида
Последната група от 24-ата експедиция се отправя към Антарктида / БГНЕС

На 12 януари с полет през Буенос Айрес за Пунта Аренас (Чили) заминава последната група от 24-ата Българска антарктическа експедиция.

По-късно в Чилийския антарктически институт ще започне конференция, под надслов "Антарктически диалози Чили-България: изкуство и култура".

Носят светена вода на българската полярна база на Антарктида

България ще бъде представена от Гергана Лаптева и Драгомир Матеев от Българския антарктически институт (БАИ). Събитието е по инициатива на Чилийския антарктически институт, Паола Весани, скулптор от Университета Магелан, и е под патронажа на почетния консул на България в Чили Андрес Пивчевич.

Република Чили ще бъде представена от директора на Чилийския антарктически институт д-р Хосе Ретамалес и Регионалния директор на Съвета по културата и изкуствата на Чили Гонсало Баскунян.

Целта на конференцията е да се обърне по-голямо обществено внимание към проблемите на екологията и влиянието на човешкия фактор върху климатичните промени и всеки от нас да се замисли с какво може да допринесе за опазването на уникалните екосистеми не само в Антарктида, а на цялата планета.

В състава на експедицията са включени и двама журналисти от Нова телевизия, които ще отразят живота и работата на българските антарктици. За Ледения континент пътува и Богдан Тодоров, видински нотариус и известен алпинист, който е включен в проект за измерване на сеизмичната активност в района на остров Ливингстън. Той и другите от екипа ще се присъединят, към колегите си на Българската база на 17 януари с полет от Пунта Аренас до Кинг Джордж, а от там с испанския научно-изледователски кораб "Есперидес".

Източник: БГНЕС