„Посланиците в Националния ден на природните паркове
„Посланиците в Националния ден на природните паркове / снимкa: Sofia Photo Agency

Дипломати, популярни актьори и журналисти ще се включват в инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF, която се организира на 23 май, като партньори на проявата са Globul и администрациите на 11-те природни парка в България.

„Посланиците" на природните паркове ще се включат като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата, маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка на България.

Посланикът на Великобритания Стийв Уилиамс, тенис звездата Маги Малеева, телевизионният и радио водещ Ники Кънчев, и журналистът от bTV Венелин Петков ще помагат в Природен парк „Витоша".

Актьорът Филип Аврамов, познат от „Царете на комедията", отново ще бъде посланик на Природен парк „Българка" край Габрово; Певицата Ваня Щерева пък за втори път ще участва в почистването на Природен парк „Русенски Лом"; Журналистът от RE:TV Иван Бедров ще бъде посланик на Природен парк „Персина" край Белене; Синоптикът на bTV Станислава Трайкова ще бъде доброволец в Природен парк „Рилски манастир"; Ръководителят на консулски отдел на посолство на Германия Волфганг Вендел ще е посланикът на Природен парк „Врачански Балкан"; Вики от група „Мастило" ще помага в Природен парк „Шуменско плато"; Фотографът Александър Иванов, познат с фотографиите си на България отвисоко, ще бъде посланик на Природен парк „Сините камъни" край Сливен.

В Националния ден на природните паркове се очаква да се включат и други известни личности от България и дипломати от посолствата на различни държави. 

Природните паркове „Витоша", „Рилски манастир", „Златни пясъци", „Врачански Балкан", „Русенски Лом", „Странджа", „Шуменско плато", „Българка" (край Габрово), „Сините камъни" (край Сливен), „Персина" (край Белене) и „Беласица" са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.

Националният ден на природните паркове е проведен за първи път през есента на 2007 г. Тогава над хиляда доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България.

Повече подробности за двете издания на Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg.

Ако искате да разговаряте с „посланиците" на природните паркове преди 23 май може да позвъните на телефоните: 02/950 50 40, 0884 514 636 или да изпратите имейл на адрес: kivanov@wwfdcp.

Международната природозащитна организация WWF е основана през 1961 г. Тя развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се грижи за защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата „Натура 2000", горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.