Полско радио започна новинарски емисии на иврит
Полско радио започна новинарски емисии на иврит / netinfo

Антисемитизмът в Европа все още е жив, а европейците смятат Израел за по-опасен за световния мир от терористите, заяви чешкият премиер Мирек Тополанек, цитиран от Асошиейтед прес.

"Срамно е за Стария континент, че толкова много от жителите му разсъждават така 60 години след като дядовците им допуснаха Холокоста", каза премиерът на заседание на Сената, посветено на паметта на милионите еврейски и други жертви на нацистите по време на Втората световна война.

Според Тополанек вина за това има мултикултурализмът.

"Опитваме се да уважаваме чужди култури, които често са враждебни към нас, независимо от помощта, която им оказваме. А нямаме достатъчно място в сърцата си за братята си, за които допуснахме да преживеят ужасни страдания", изтъкна премиерът.

От 120 000 евреи в Чехия преди Втората световна война 80 000 са загинали в Холокоста.

Полското държавно радио ще започне да излъчва новинарски емисии на иврит от март в опит да укрепи връзките между Полша и Израел и да опровергае репутацията на поляците като антисемити, предаде Ройтерс.

"Искаме добри отношения между Полша и Израел. Искаме да дадем на световната еврейска общност информация за еврейското малцинство в Полша. Тези програми са още една битка във войната за опровергаването на несправедливото мнение, че Полша е антисемитска", каза заместник-директорът на отдела на предаванията за чужбина на полското радио Адам Бураковски.

Първите предавания ще са по няколко часа на ден и ще стигат до Израел и до цяла Европа. Скоро ще бъдат съобщени подробности за честотите им на излъчване.