Положиха мощи на Св. Климент Охридски в нов православен храм
Положиха мощи на Св. Климент Охридски в нов православен храм / снимкa: DarikNews

Стотици жители и гости на Пловдив се събраха в квартал „Смирненски”, за да запалят свещ в новоизградения храм „Св. Климент Охридски”. Светата обител отвори официално врати днес, а опашката от чакащи да доближат мощите на Климент Охридски, донесени от Охрид специално за пловдивския храм, не секна до обяд.

В съслужение с духовници от България, Румъния, Гърция и Македония, пловдивският митрополит Николай оглави празничната литургия и благослови всички вярващи, дошли да се помолят за здраве.

Основен ктитор на храма е бизнесменът Георги Гергов, за който християнската вяра е основният мотив да дари средства за построяването му. "Няма бедни и богати, всеки християнин трябва да даде лептата си независимо дали е 1 или 1000 лева", каза той.

Кметът на „Западен” Здравко Димитров обеща 25 ноември да се превърне в ежегоден празник на района, тъй като в Деня на Св. Климент той се сдоби с първия си храм.

Сред официалните гости на откриването на новата църква бяха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, областният управител Тодор Петков, кметът Славчо Атанасов,директорът на Областната дирекция на "Полицията" комисар Ангел Рангелов, целият управленски и бизнес елит на града.

Жителите на района споделиха, че чакат този храм близо 60 години.

Изграждането на първата в район „Западен” православна църква продължи две години. Тя е кръстокуполна, с резбован иконостас и архиерейски трон, дело на родопски майстори дърворезбари. Храмът е оборудван с климатична инсталация и специална система за отвеждане на дима от свещите. 14-метровата камбанария озвучава целия квартал със своите камбани, които се задвижват от компютърна система.

След откриването на храма на вярващите бе раздаден рибен курбан.