ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИТЕ
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИТЕ / netinfo
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ОТ МОН

След като сте видели оценките на децата си в т.н. училища -”гнезда”, Ви предстои да заявите училищата, които сте избрали за децата си. За целта от 03.07. до 06.07. отивате във Вашето училище-гнездо, от където получавате заявление, което трябва да попълните.

• Преди да попълните заявлението задължително трябва:

1. Да се запознаете с т.н. честоти, които ще Ви дадат реалната представа за броя на кандидатите със съответния сбор от оценките от двата изпита. Можете да изчислите бала на детето си в зависимост от профила.

- за профил „Хуманитарен” – утроената оценка от теста по БЕЛ + оценката от теста по математика + оценката по БЕЛ + оценката по още един предмет /ще го видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7. клас;

- за профил „Природоматематически” и „Технологичен” – утроената оценка от теста по МАТ + оценката от теста по БЕЛ + оценката по математика + оценката по още един предмет /ще го видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7. клас;

- за профил „Чуждоезиков” – удвоената оценка от теста по БЕЛ + удвоената оценката от теста по математика + оценката по БЕЛ + оценката по математика от удостоверението за завършен 7. клас;

- за профилите „Изкуства” и „Спорт” и за определени специалности, изискващи изпит по изобразително изкуство, музика или хореография – оценката от теста по БЕЛ + оценката от теста по математика + удвоената оценката от теста за проверка на способностите + оценките по още два предмета /ще ги видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7. клас;

- за специалностите от професионалните гимназии – утроената оценка от теста по математика + оценката от теста по БЕЛ + оценките по два предмета /ще ги видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7. клас;

2. Да се запознаете с план-приема на Вашия регион.

3. Да попълните заявлението, като при подреждането на училищата задължително спазвате правилото - на първо място да поставите най-предпочитаното училището по съответния профил/специалност от професия, след него по-малко желаното и т.н.

• След като излязат резултатите от първото класиране /до 10.07./, имате две възможности:

1. Да запишете детето си в училището, в което е прието – от 11.07.до 13.07. ;

2. Да подадете молба за участие във второ класиране в случай, че профилът (или специалността от професия), по който детето Ви е класирано, не е най-предпочитаният. Подаването на молбата става в училището, в което детето е класирано, а не в училището-гнездо!

• При второто класиране детето Ви запазва мястото си в смисъл, че не може да бъде изместено от него или да падне на по-долна позиция. Ако обаче то бъде класирано по по-горно желание няма право да избира между местата от старото и ново класиране.

Ако детето Ви е класирано по първо желание задължително трябва да се запише, в противен случай губи правата си т.е. не може да участва в класиранията.

Между първото и второ класиране нямате право и възможност да пренареждате желанията. Ако детето Ви не е класирано никъде, то автоматично участва във второ класиране, като подаване на молба не е необходимо.

• След обявяването на резултатите след второ класиране /до 16.07./ в училищата- гнезда отново имате следните възможности:

1. Да запишете детето си в училището, в което е класирано – от 17.07. до 19.07.;

2. Да участвате в трето класиране, което на практика е повторение на първото класиране, но само на база на останалите свободни места, които се обявяват до 23.07.

• Подаването на документите за участие в трето класиране става отново в избраното от Вас училище-гнездо /24.07.-25.07./. В новото заявление Вие подреждате нови желание само въз основа на свободните места. Принципът и тук е както при първо класиране – на първо място поставяте най-предпочитаното училището по съответния профил/специалност от професия, след него по-малко желаното и т.н

• Обявяването на резултатите от третото класиране става на 26.07.

• Записването е на 27.07. и 30.07.

• Обявяването на резултатите от трето записване и свободните места е на 31.07.

• Попълването на незаетите места след трето класиране не е централно, а се определя от директора на съответното училище. За целта молбата за участие и всички необходими документи /както при първото/ се подават в самото училище, а не в училището-гнездо.

При записването от всяко едно класиране е необходимо да носите следните документи:

a. Оригинал на удостоверение за завършен 7. клас;

b. Оригинал на медицинско удостоверение, ако училището е професионална гимназия или училище с профил Изкуства.