Поклонници отдават почит на Свети Иван Рилски
Поклонници отдават почит на Свети Иван Рилски / netinfo

Българската православна църква празнува на 1 юли едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител. По този повод православни християни от цялата страна пристигнаха, за да се поклонят пред нетленните мощи на основателя на най-големия български манастир и да почерпят сила от неговата вяра и духовен подвиг.

Присъстващите отдадоха почит към Свети Иван Рилски Чудотворец и по време на празничната Света литургия. В нея заедно с игумена на манастира - Адрианополския епископ Евлогий, и монашеското братство участваха Неврокопският митрополит Натанаил и Великотърновският митрополит Григорий.

Поклонниците целунаха мощите и си припомниха живота и делото на скромния отшелник от Рила планина, който е живял през X век по времето на благочестивия български цар Петър. Още приживе наричали Иван Рилски земен ангел и небесен жител, а заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.