Показват оригинала на Самарското знаме
Показват оригинала на Самарското знаме / снимка: БГНЕС, архив
Показват оригинала на Самарското знаме
62108
Показват оригинала на Самарското знаме
  • Показват оригинала на Самарското знаме

По случай 135-тата годишнина от Освобождението на България Националният военноисторически музей отваря врати за всички, които искат да видят оригинала на Самарското знаме, превърнало се в светиня за българския народ.

Ушито от жителите на руския град Самара, то е символ на руско-българската бойна дружба. То е и бойният флаг на първата българска войска - българското опълчение.
Тази година честванията на 3 март в музея са посветени на Самарското знаме. На специална експозиция ще бъде показано оригиналното знаме, което е наградено с първа степен на най-популярното българско военно отличие Ордена „За храброст”.

Самарското знаме се съхранява при специални условия и посетителите на военноисторическия музей имат възможност да го видят само на специални поводи като кръглите годишнини от Руско-турската освободителна война. Тази година експозицията в чест на Освобождението включва освен самото знаме и неговата пика, ленти, гривна и дръжки. Това обясни директорът на Националния военноисторически музей доц. Д-р Соня Пенкова.

Експозицията може да бъде посетена от 10.00 до 19.00 часа.