Показват находките от археологическата 2007-ма
Показват находките от археологическата 2007-ма / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Находките от цялата страна от археологическата 2007 година - в оригинал и на снимки, ще бъдат показани в Националния археологически музей от 20 декември. Сред експонатите ще бъдат и открития на експедициите на ст.н.с. Даниела Агре в Странджа и Средногорие и на проф. Николай Овчаров в Татул и Перперикон.

Това съобщиха двамата учени на пресконференция, на която направиха равносметка на постигнатото от техните екипи през последния археологически сезон.

Първата открита на Балканите тракийска царска гробница - при Голям Дервент, Елховско, - истински бум в европейската и световната археология, ще бъде пренесена в Историческия музей в Елхово със съдействието на общината. Долменът не може да бъде социализиран на място, тъй като е зад граничния кльон, обясни Даниела Агре.

По-нататъшните проучвания на Перперикон ще обогатят историята на Източните Родопи от 15-17-и век с информация за християнското население там, смята ст.н.с. Хитко Вачев от Великотърновския музей. Той е ръководил проучванията това лято на некропола в подножието на Перперикон, където са погребани християни с обезобразени тела - вероятно на местните хора, които са останали извън крепостта при османското нашествие през 14-и век.

С благословията на пловдивския митрополит Николай на мястото ще бъде построен малък параклис. В двора на църквата "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали, където ще бъдат погребани останките на тези хора, ще бъде издигнат паметник на загиналите по време на османското нашествие. Каменният кръст за паметника вече е донесен от Велико Търново, съобщи Николай Овчаров.

Той каза още, че от предприсъединителните фондове на Европейския съюз са предоставени над 4 млн. евро - по около 300 000 за Татул, крепостта "Моняк" и за пещерата-утроба - храма на богинята-майка, и 3 млн. евро за Перперикон.