Погребват дядо Натанаил в Гоце Делчев
Погребват дядо Натанаил в Гоце Делчев / снимка: БГНЕС, архив

На своето заседание Светият Синод в пълен състав реши Опелото и погребението на новопреставилия се Неврокопски митрополит Натанаил да бъде на 19 ноември от 11.00 ч. в град Гоце Делчев, в катедралния храм „Успение Богородично”.

За наместник на овдовелия митрополитски престол до избора на нов Неврокопски митрополит бе определен Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата й до каноничното избиране на нов Неврокопски митрополит. Досегашният викарен епископ Мелнишки Серафим остава такъв до определяне каталога на епископите кандидати за митрополитския престол и официалното стартиране на изборната процедура.

Митрополит Натанаил
почина в събота на рождения си ден - 16 ноември, а Светият синод определи Дометиан Видински за негов временен наследник. Въпреки, че в декларация по-рано, клирът на Неврокопска епархия поиска временно постът на покойния митрополит Натанаил да бъде зает от Ловчанския митрополит Гавриил или от Старозагорския митрополит Галактион. Според изявлението, изпращането на друг митрополит като временно управляващ ще се приеме неблагоприятно от духовенството и миряните на епархията и може да се стигне до ситуация, подобна на тази във Варна.

Светият Синод обаче не се съобрази с волята на клира. Дометиан трябва да организира погребението на митрополит Натанаил, изнасянето на 40 дни от смъртта му и избора на двама кандидати за нов митрополит. От петте архиерейства в Неврокопската епархия по 3-ма свещеници и по трима миряни ще избират измежду 10 имена на епископи, които Св. Синод предварително ще определи.