Публиката на мача между Димитров и Янович от тенис турнира Sofia Open
Публиката на мача между Димитров и Янович от тенис турнира Sofia Open / БГНЕС, архив
Погледът на психолога: Тенис, българска публика и етикет
92490
Погледът на психолога: Тенис, българска публика и етикет
  • Погледът на психолога: Тенис, българска публика и етикет
Малка част от зрителите на мача между Григор Димитров и Йежи Янович знаеха как да се радват, а всички останали реагираха все едно са на улицата или на площада - това описание направи спортният психолог проф. Татяна Янчева на поведението на българската публика по време на срещата от турнира Sofia Open.

Гришо на финал на турнира в София (СНИМКИ)

Според нея това е била естествена реакция на еуфорията на зрителите, тъй като голяма част от тях не са били от специализираната публика, която знае как трябва да се държи по време на тенис мач.

Гришо: Щастлив съм, надявам се да изиграя добър мач на финала

Янчева отбеляза, че на мача между Димитров и Янович е отишла не само вярната публика на тениса - хората, които са запознати как да се държат и какво се изисква и очаква.

Григор Димитров
БГНЕС, архив


"Хората имат нужда да виждат своите герои, имат нужда от положителни емоции, да виждат добрия пример. Напоследък, срещайки се много повече с негативното, когато видим позитивен пример, не знаем и как да поемем тази позитивна енергия. И се случи това, което се случва често при нас - по никакъв начин не се различи тази аудитория от това, което виждаме на улицата; от това, което виждаме по площадите, по политическите събития", коментира проф. Янчева.
 
Всички много се радваха, но една малка част знаеха как да се радват на един тенис мач, каза тя.

Йежи Янович
БГНЕС, архив


На въпрос дали са адекватни коментарите, че поведението на публиката е разконцентрирало полския тенисист и е довело до загубата му, психологът отговори: "По отношение на разконцентрирането е напълно възможно. Тенисът се играе при абсолютна тишина. Там са забранени разговорите, забранени са реакции по време на самия мач. Не говоря за това, когато е спечелена точка. Тогава да, публиката реагира. Но оттам нататък наистина големите са свикнали със съвсем други реакции на публиката и това, естествено, би могло да разконцентрира тенисистите. Това е факт. Но го има и другото - че е нормално след загубата да се търсят достатъчно добре звучащи причини, за да се оправдае загубата", каза още психологът.

Григор Димитров
БГНЕС, архив


Гофен е финалист на тенис турнира в София

Българската първа ракета в мъжкия тенис Григор Димитров стигна до финала на турнира в София и ще се изправи срещу Давид Гофен в мача за титлата.