Почина Жул Леви
Почина Жул Леви / netinfo
На 76 години почина Жул Леви - композитор, диригент, музикален общественик, един от активните и талантливи дейци на българската музикална култура през последния половин век, съобщиха от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Поклонението пред тленните останки на големия композитор ще се извърши във фоайето на концертната зала "България" на 6 юни от 10 часа.

Жул Леви е роден на 19 юни 1930 г. в Солун. Завършва Държавна музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София с композиция при проф. Веселин Стоянов (1957). Специализира във Франция (1962, 67). Професионалната му реализация на изпълнител, диригент и композитор започва от младежки години. Изпълнител (1945-48) и диригент (1948-50) в самодейния художествен колектив "Л. Димитрова".

Музикален оформител в БНР - детски радиотеатър (1948-50). Оркестрант, композитор и диригент в Ансамбъла на БНА (1950-55). Композитор и диригент на Ансамбъла за песни и танци при МВР (1955-58). Композитор и диригент на оркестъра към Държавния сатиричен театър (1958-63). Дългогодишен главен диригент на ДМТ "Ст. Македонски" (1963-91). Преподавател по музикален анализ и др. музикално-теоретични дисциплини в БДК (1967-1975).

Основател и ръководител на камерен струнен оркестър "Театрален колегиум за музика". Диригент (съвм. с Д. Вътков) и художествен ръководител на Естрадно-духов оркестър - Димитровград. Автор е на произведения в различни жанрове. С голяма популярност се ползват неговите мюзикъли и др. музикално-сценични творби. Има 4 симфонии и др. произведения за симфоничен и духов оркестър, музика към театрални постановки и др.; на шлагери, масови песни, музика към радиопредавания, телевизионни и късометражни филми и др. Неговите творби са изпълнявани многократно у нас и в чужбина и са реализирани на записи.

Лауреат е на конкурса за композиция на Международния фестивал в Москва (1957); номиниран е на Международната трибуна на композиторите в Париж (1974), носител е на Наградата на София за музика и мн. др. национални и творчески отличия. Участвал е като член на жури на международни фестивали и конкурси. От 1974 до 1981 г. е генерален секретар на Българския национален комитет за музика при ЮНЕСКО. Секретар е на Европейската национална групировка на националните комитети за музика при Международни съвет за музика при ЮНЕСКО (1980-81).