Почина Великият магистър на Малтийския орден
Почина Великият магистър на Малтийския орден / netinfo

Почина Великият магистър на Суверенния военен орден на Малта (наричан накратко Малтийски орден) Фра Андрю Уилоуби Найниън Бърти, съобщи службата за връзки с обществеността на ордена в Рим.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, както гласи пълното му название, се смята за пряк приемник на основания през 1050 г. Рицарски орден на Йерусалимските хоспиталиери "Свети Йоан Кръстител". Орденът е официално признат от папите Паскал Втори и Евгений Трети през 1113 и през 1153 г.

Смъртта на Великия магистър е настъпила в 23,40 ч. в четвъртък в римска клиника.

Поклонението пред тленните останки ще се извърши в църквата "Света Мария" на хълма Авентино, където се намира една от двете официални резиденции на ордена - другата е дворецът "Маджистрали" в центъра на Рим.

Фра Андрю Бърти е роден на 15 май 1929 г. в Лондон. Принадлежи към графовете на Линдси, което е било древно англосаксонско кралство в Северна Англия, както и към рода Абингдън.

Завършва съвременна история в Оксфорд. През 1948-1950 г. служи в Шотландската гвардия, където получава офицерско звание. За кратко време се занимава с търговия, след което в продължение на 23 години преподава френски и испански в католическо училище.

В Малтийския орден встъпва през 1956 г. По-късно дава вечен обет и през 1981 г. става монах. През април 1988 година е избран за 78-ия Велик магистър на ордена.

Малтийският орден е субект на международното право без държавност със статут на наблюдател в ООН. Орденът поддържа дипломатически отношения с 99 държави, между които и България. Ползва се с екстратериториалност, разполага със собствена автомобилна регистрация и членовете му имат право да носят военни униформи.

Орденът е една от най-големите хуманитарни организации и управлява болници в много страни. (БТА)