Почина Силвия Кристел - звездата от култовия филм Емануела
Почина Силвия Кристел - звездата от култовия филм Емануела / снимка: София филм фест
Почина Силвия Кристел - звездата от култовия филм "Емануела"
57736
Почина Силвия Кристел - звездата от култовия филм "Емануела"
  • Почина Силвия Кристел - звездата от култовия филм "Емануела"

На 60-годишна възраст почина звездата от култовия еротичен филм "Емануела" Силвия Кристел. Холандската актриса, която се прочу с участието си във френската лента, е издъхнала в съня си, съобщават световните медии. Дълго време тя водеше тежка битка с рака, а през лятото получи и инсулт.

Силвия Кристел има в кариерата си над 40 филма, но ще остане в историята на киното най-вече като Емануела от едноименната лента от 1974 година, предизвикала истинска революция. През миналата година актрисата беше у нас като гост на София филм фест. Тогава тя даде и специално интервю за предаването "Киното в мен" по Дарик.

Силвия Кристел е най-известната холандска актриса в света. В киното дебютира през 1973-та, а само година по-късно участва в еротичния филм "Емануела", който й донася огромна популярност. По онова време на много места лентата е забранена за прожектиране, включително във Франция. Интересът към нея е толкова голям, че й се правят няколко продължения.

В едно от последните си интервюта, дадено за Дарик през март 2011-та, Силвия Кристел призна: "Така се случи, че заради ролята в "Емануела" бях катапултирана в света на филмовите звезди. Това между другото ми беше много приятно. Обичах го. Да ходя по пресконференции, да давам интервюта...Беше хубаво за мен. Но от друга страна не беше чак толкова приятно да живея в Париж, особено по време на успеха, защото бях нещо като улична атракция. Сочеха ме, заговаряха ме. Японски туристи непрекъснато ме снимаха на цели групички. И много пъти са ме питали: Ако знаеше предварително какво ще се случи, щеше ли пак да го направиш? И да, отговорът е да! Пак щях да го направя".

И въпреки че се превръща в икона, след "Емануела" Силвия Кристел така и не получава роля, за която да не е необходимо да се съблича. Едва през 90-те години на миналия век режисьорите започват да я изваждат от стереотипния образ на жената без задръжки. Никой друг неин филм обаче не повтаря успеха на "Емануела". Преди малко повече от година и половина актрисата сподели пред Дарик: "Нека да бъдем честни. Не мога да кажа, че съм снимала нещо, което е достойно за Оскар".

В последните години Силвия Кристел мечтаеше за комедийна роля. Казваше, че умее да разсмива хората и се надяваше да промени представата им за нея, ако играе в подобен филм. Защото не вярваше, че е късно за това.

Цялото интервю от предаването "Киното в мен" със Силвия Кристел можете да прочетете ТУК