Почина режисьорът Илиян Симеонов
Почина режисьорът Илиян Симеонов / www.capital.bg

На 45-годишна възраст късно снощи почина един от най-талантливите ни кинорежисьори Илиян Симеонов. Само преди няколко дни неговият филм „Пазачът на мъртвите” беше отличен от Съюза на филмови дейци за най-добър филм на 2007 година.

Името на Илиян Симеонов нашумя още през 1994 година, когато той направи филма „Граница”. Критиката веднага го определи като един от най-интересните български режисьори. Негово дело са още „Сомбреро блус”, „Ярост”. С „Пазачът на мъртвите” Симеонов се страхуваше, че предизвиква съдбата. В едно от последните си интервюта за Дарик през ноември 2007 той сподели:

„Темата е доста трудна. Знам, че се движим на ръба на бръснача. Знам колко е трудно да се говори на зрителя за смъртта, и то с любов. Най-хубавият спомен, който имам е от моментите, в които с Кольо Карамфилов правихме един ангел. Взехме отнякъде един манекен, отгоре го направихме с гипс и драперии. Беше страхотно, защото знаехме, че правим нашия ангел-хранител”.

Нереализирана ще остане последната мечта на Илиян Симеонов. Да направи филм за Индже. В главната роля режисьорът си беше пожелал Никълъс Кейдж или Антонио Бандерас.

„Седнах да пиша „Индже”, което е стара моя мечта, като си казах, че няма да мисля за пари. Просто ще седна и ще напиша това, което искам някой ден да снимам. За да се финансира един такъв филм трябва да има звезда в главната роля. Просто няма как иначе. Какво значение има дали Индже ще се играе от български или чужд актьор. Той трябва да е добър актьор, защото ролята е свирепа”, смяташе Симеонов.

Опелото ще бъде утре от 13 часа в църквата "Св. Седмочисленици".