Почина проф. Александър Лилов
Почина проф. Александър Лилов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов, съобщиха членове на БСП.

Проф. Александър Лилов е роден е на 31 август 1933 г. в с. Граничак, област Видин.

Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството в Академията за обществени науки (АОН) в Москва.

Чл.-кор. на Българската академия на науките (1989).

Секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БКП) (13 юли 1972-5 април 1986), (8 декември 1989-2 февруари 1990); член на Държавния съвет (16 юни 1976-18 юни 1986); председател на Висшия партиен съвет на БСП (2 февруари 1990-17 декември 1991).

Лилов е българският политик с най-голям стаж като народен представител - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народни събрания до 10 ноември 1989 г. В първите години на прехода е наричан Стратега. От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание с листата на БСП.

От 1992 г. е директор на Центъра за стратегически изследвания към Висшия съвет на БСП (от 23 ноември 2008 г. - Национален съвет на БСП).

От 1998 г. е основател и главен редактор на сп. "Понеделник" - списание за теория, политика и култура, издание на Центъра за стратегически изследвания към ВС на БСП.

Автор е на монографиите: "Критика на съвременни буржоазни теории за природата на изкуството", "Към природата на художественото творчество" (1979), "Въображение и творчество" (1986), "Философско-теоретически проблеми на ядрената война" (1989), "Диалогът на цивилизациите" (2004), "Информационната епоха" - т. I "Цивилизациите" (2006), т. II "Световният и българският преход" (2007), т. III Информационното(ите)общество(а)" (2008).

Почина проф Александър Лилов
netinfo

..............................

Министър-председателят Пламен Орешарски изразява своите съболезнования към близките на проф. Александър Лилов, съобщиха от правителствената информационна служба. „Като истински съвременник на бъдещето, проф. Лилов допринесе за мирния преход в България и за конституирането на демокрацията в страната. Във времена на тежки изпитания за държавта и хората, той отстояваше пътя на съгласието и диалога", заяви премиерът Орешарски. „Проф. Лилов е знакова личност и безспорен авторитет за българската левица. Той остава да живее в историческата памет като истински държавник, мъдрец и учител", каза министър-председателят, цитиран от агенция Фокус.

„Достатъчно беше да чуеш пет минути слово от него или да прочетеш пет изречения, за да разбереш, че той не е апаратчик от миналото и не е скучният оратор от пленум и прочее". Това каза за БГНЕС историкът проф. Андрей Пантев за Лилов.

Неговият академизъм личеше дори тогава, когато тематиката не беше много привлекателна. Той беше учен дори и тогава, когато не се занимаваше с наука, продължи проф. Пантев.

„Александър Лилов беше един от малкото хора, които не се паникьосваха, не почувстваха угризения или чувството за вина през тази съдбоносна 1989 година - поддържаше една позиция, която можеше да му нанесе и вероятно му е нанесла личностни огорчения. В това отношение мога да кажа, че стоящ между две епохи, той не трепва нито пред изкушенията на първата, нито пред заплахите на втората", заяви проф. Пантев.

„Малко политици като него са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика", каза лидерът на БСП Сергей Станишев за проф. Александър Лилов.

Александър Лилов пое ръководството на БСП в един от най-трудните моменти в преходите към демокрация и изигра много голяма роля за мирния характер на прехода и затова новата българска Конституция да има подчертано социален характер, допълни Станишев. „Стожер на лявата идея. За него винаги държавническият интерес и отстояването на идеята на съвременната левица бяха водещи в политическото му поведение. Всички социалисти ще го запомним с висок личен морал, мъдрост и търсещ съгласие", заяви лидерът на БСП.

Той беше автор на първата програма на БСП "Нови времена, нова България, нова БСП", припомни Станишев. „Като дългогодишен ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП, Александър Лилов го превърна в Център за свободни дискусии в рамките на левицата. Малко политици, като него, са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика", заяви още лидерът на социалистите и изказа съболезнования към близките и семейството му.

Проф. Александър Лилов е един от ярките български политици и държавници в последния половин век от новата ни история, каза за агенция Фокус Георги Първанов, президент на България 2002 - 2012 година.

„На неговите усилия дължим не само съхраняването на БСП, но и първите дълбоки промени на партията. Проф. Александър Лилов беше един от онези държавници, които трасираха пътя на новото развитие на България, на конституционни и други реформи в условията на гражданския мир. Той беше един от архитектите на този граждански мир. Аз лично ще го запомня като човек честен, отговорен и духовно извисен", каза Георги Първанов.

„Смъртта на проф. Александър Лилов е голям удар за левицата и голяма загуба за България. Проф. Александър Лилов на първо място беше държавник и то държавник с изключително чувство на отговорност и с много висока чуваемост за общественото мнение, за обществените нагласи, за обществените очаквания. Един изключително волеви човек, който направи много за левицата, за Социалистическата партия, преведе я през изключително трудни, може би най-трудните й години от десетилетия насам и същевременно един много честен, достоен и почтен човек. Той отдаде живота си в служба на обществото и на Българската социалистическа партия. През последните години имаше проблеми със здравето. С болка мога да кажа, че неговата партия, за която той даде всичко, не му обърна достатъчно внимание и не беше до него с тази подкрепа, с която можеше. Ще се разделим с него с голяма болка и с усещането, че си отива един титан на лявата мисъл човек, който даде много на обществото и на партията си с ясното съзнание, че няма да получи и няма да търси нищо в замяна", каза Румен Петков.