Почина писателят Кърт Вонегът
Почина писателят Кърт Вонегът / снимка: БГНЕС

На 84-годишна възраст в Ню Йорк почина един от най-известните съвременни американски писатели Кърт Вонегът, съобщи неговата съпруга. Тя не посочи причини за смъртта. Вонегът е починал вчера.

Дългогодишният приятел на семейството Морган Ентрикин съобщи, че писателят е преживял мозъчна травма, след като е паднал преди няколко седмици.

Кърт Вонегът се превърна в култова фигура сред студентите през 60-те и 70-те години със своите класически произведения на алтернативната култура на САЩ. Той пишеше пиеси, есета и новели.

Писателят е роден на 11 ноември 1922 г. в Индианаполис, щата Индиана. През 1943 г. заминава като доброволец в армията, но почти не му се налага да воюва – скоро попада в плен, след като частта му е разбита в Ардените.

Поради това преживява ужасните бомбардировки на Дрезден през 1945 г., които впоследствие описва в “Кланица № 5” (1969).

През май 1945 г. се връща в САЩ и учи две години в Чикагския университет, работейки едновременно като полицейски репортер, а впоследствие се премества в Сенектади и започва работа в “Дженерал електрик”.

Там започва писателската му кариера – през февруари 1950 г. списание “Колиърс” публикува разказа му “Доклад върху ефекта на Барнхауз” През 1951 г. напуска компанията и се преселва със семейството си в Масачузетс.

До 1959 г., когато публикува романа “Сирените на Титан”, успява да отпечата десетки разкази, да работи като учител в интернат за бавноразвиващи се и като търговски представител за концерна “Сааб”.

През 70-те и 80-те години продължава активно да пише и публикува. През 1973 г. излиза романът му “Закуска за шампиони”. През 1996 г. публикува романа “Времетръс”, станал едно от забележителните събития в американската литература на последното десетилетие на ХХ век. Самият писател го определя като свой “роман-мемоари”, последната му работа в областта на прозата.

Сред другите му известни книги са "Котешка люлка", "Фарс или никога вече самота". През миналата година Вонегът се зае да пише книгата "Човек без страна", заради "ненавистта си" към сегашния президент Джордж Буш.