Почина певицата Катя Филипова
Почина певицата Катя Филипова / netinfo

Певицата Катя Филипова почина на рождения си ден от белодробна емболия. Поклонението ще бъде на 16 май, сряда, от 12.00 ч. в църквата "Св. Параскева" в столицата.

Катя Филипова е родена на 13 май 1949 г. във Варна в семейството на потомък на руски емигранти и дворяни, припомня БТА. Завършва икономика, но още като студентка дебютира като певица - в оркестър "Метроном" през 1972 г. с ръководител Панайот Славчев, а след това в трио "Обектив" през 1973 -1974 г. Като солова певица е призната като един от най-големите гласове на България.

Одобрена е за солистка на биг-бенда на радио "София" с диригент Вили Казасян. С естрадните си хитове поппевицата е обиколила 40 страни. Пяла е на 10 езика, участвала е в галавечери с Карел Гот и Вики Леандрос. През 1975 г. има турнета в СССР, ФРГ и Полша. Тогава печели и първите си международни награди - "Златният мост" от Западен Берлин през 1975 г., "Златна лира" от Кастълбар в Ирландия от 1975 г. , първа награда от международния фестивала в Сопот в Полша от 1976 г., втора награда в шлагер фестивала в Дрезден /от 1977 г./ , специална награда за изпълнение от Рощок, Германия от 1982 г. В България е няколкократен носител на награди от фестивала в Бургас "Песни за морето и неговите трудови хора".

През 80-те години работи с "Динамит брас бенд" в скандинавските държави.

Първият й успех е песента "Отплуване" по текст на Иван Пейчев, а сред най-известните й песни са "Пътища", "Птици", "Сърце", "Есен", "Добри познати", "Добър вечер" и други.