Почина носителят на Пулицър Стъдс Теркел
Почина носителят на Пулицър Стъдс Теркел / снимка: bg.wikipedia.org

Американският журналист Стъдс Теркел, носител на "Пулицър", почина в дома си в Чикаго на 96-годишна възраст, съобщи неговият син, цитиран от световните агенции.

Теркел, чието истинско име е Луис, е роден през 1912 г. в еврейско семейство в Ню Йорк, емигрирало в САЩ от Русия. Когато е бил на 8-години родителите му го отвеждат в Чикаго, където Теркел прекарва по-голямата част от живота си. "Баща ми живя дълъг, изпълнен със събития, понякога бурен, но много хубав живот", заяви синът на журналиста, цитиран от ВВС.

Кариерата на Стъдс Теркел е била дълга и разностранна: той се е занимавал с писане, бил е репортер, актьор, но с времето се налага като всепризнат майстор на изследванията на американската история чрез биографии на най-различни личности, припомня БГНЕС.

В книгата си "Тежкото време: устната история на Великата депресия" той обединява в едно спомените на хора с най-различни съдби – от затворници до богаташи. А най-голяма известност получават "Устните истории" на Теркел, особено – хрониките на Втора световна война, за които през 1985 г. получава "Пулицър".