След тежко боледуване почина голямата българска певица Любка Рондова, съобщиха от Ансамбъл "Гоце Делчев". От младежките си години, след като се завръща в България, Любка Рондова става солист на ансамбъла, където работи до последно.

"Загубихме един прекрасен глас, изпял незабравимите песни на българите от Македония, техните скърби и неволи в бежанските години. Любка Рондова остави за поколенията множество песни, някои от които с 200-годишна история", отбелязват артистите от ансамбъла.

Любка Рондова е родена на 24 август 1936 г. в село Шестево, Костурско, в днешна Северна Гърция. През гражданската война в Гърция /1946-1949/ 10-годишната Любка, заедно с двамата си братя, е прогонена в чужбина без родителите си, заедно с още 28 000 деца, повечето от които българчета.

Тя тръгва на училище в Полша, завършва гимназия в Чехия, а през 1962 г. се дипломира като филолог във Философско-филоложкия факултет на Карловия университет в Прага. Владее гръцки, полски, чешки и руски език. След двадесетгодишна раздяла семейството й се събира в Прага от четирите посоки на света - Австралия, Узбекистан, Чехия и Полша, и се изселва завинаги в София.

В България Любка Рондова е работила като преводач, екскурзовод, отговорен редактор в "Проблеми на рекламата" на отдел "Научна информация и квалификация" към Министерството на културата /1984-1991/. Била е началник на отдел "Култура" и секретар на Съвета за духовно развитие в район "Васил Левски" /дн. "Оборище"/ в София.

В продължение на 30 години от 1960 г. до 1989 г. Любка Рондова е солистка в Ансамбъла за народни песни и танци "Гоце Делчев" към Съюза на македонските културно-просветни дружества в София, създаден през 1945 г., с който записва и изпява едни от най-хубавите си песни. Повече от 40 години певицата работи за съхраняването на българските традиции, а песните й "Смиляна", "Биляна платно белеше", "Кальо, Калино девойко", "Църна чума в Македония", "На гости ти дойдох, Кито моме", "Цъфнало цвеке шарено", "Болен ми лежи", "Айде слушай, калеш бре Ангьо" са станали нейна визитна картичка в България и по света. Певицата най-много се гордее затова, че е запазила костурската песен. "Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят", са думи на Любка Рондова, определящи целия й живот.

Тя представя и богатството на песенното творчество на българите от Македония, като изпълнява десетки песни от сборниците на братя Миладинови и на Кузман Шапкарев. Певицата има самостоятелни и сборни плочи с български и гръцки народни песни в "Балкантон", нейни записи се пазят в Българското национално радио, Радио-Благоевград и Българската национална телевизия. Тя е участвала в редица събори, фестивали и фолклорни празници в България, сред които националните събори "Копривщица", "Пирин пее", "Рожен пее".

По време на Дните на българската култура в САЩ и Канада през 80-те години на 20-ти век Любка Рондова изнася 17 концерта пред българска и американска публика, а по време на едномесечното й турне в Австралия през 1988 г. радио "Аделаида" записва няколко нейни изпълнения. През 1995 г. "Грами" издава на аудиокасета нови записи на певицата, а през 2001 г. е издаден албумът й "Смиляна", в който е събрано най-доброто, създадено от нея в периода от 1980 г. до 2000 г.

Наред с огромния си репертоар от автентични народни песни Любка Рондова създава и свои авторски песни по стихове на поети, с които е участвала в изданията на "Пирин фест". През 2015 г. е премиерата на филма "Родени във въздуха" на журналистите Цветан Томчев и Максим Караджов.

За дългогодишната си певческа и обществена дейност в областта на културата и за приноса й в популяризирането и опазването на народните традиции Любка Рондова е отличена с редица държавни отличия, ордени и медали. Тя е носител на орден "Кирил и Методий" - втора степен, на златен медал "Петко Войвода" на Съюза на тракийските дружества в България. На 18 май 2002 г. е удостоена с орден "Стара планина" - първа степен, за изключителния й принос към българската култура и по повод на 40 години творческа дейност.

Източник: БТА