Почина легендата на чикагската блус сцена Меджик Слим
Почина легендата на чикагската блус сцена Меджик Слим / снимкa: Reuters

Американският блус китарист и водеща фигура на чикагската блус сцена Меджик Слим почина на 75-годишна възраст. Слим почина в болница във Филаделфия, където беше лекуван от няколко заболявания, съобщи неговият мениджър Мартин Салцман.

Меджик Слим, който беше заклет пушач и страдаше от емфизема и сърдечни проблеми, съкрати турнето си с бандата си Teardrops в края на януари, съобщи Салцман. Макар в последните години да живееше със семейството си в Небраска, "Чикаго винаги беше като негов дом", допълни мениджърът на музиканта.

През годините Слим е продал над 30 албума след издаването на дебютния си диск Born On a Bad Sign през 1977 година. "Вероятно няма друг блусар с репертоара на Слим", заяви Салцман.

Роден с името Морис Холт в семейство на фермери от Мисисипи през август 1937 година, Слим се отказва от пианото и се насочва към китарата, след като губи един пръст при инцидент на 13-годишна възраст. Той пътува за първи път до Чикаго през 1955 година, започвайки като бас китарист на своя приятел и ментор Меджик Сам. Той позволява на младия музикант да вземе артистичния му псевдоним.

Слим записва първия си сингъл Scufflin през 1966 година, припомня БГНЕС. Той получава признание както за мощните си дрезгави вокали, така и за музикантските си умения и свири с плектри както на палеца, така и на показалеца на дясната си ръка.