/ ThinkStock/Getty Images
Легендата на Берое Петко Петков напусна този свят на 73-годишна възраст.

„Днес е черен ден за Стара Загора, Берое и българския футбол! С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че на 73 години след кратко боледуване от този свят си замина голямата легенда Петко Петков! Мир на праха му!

Каквото и да напишем за големия Петко Петков ще бъде малко! Истински отдаден на зеления отбор, винаги верен, истински бероец! Рекордьорът по отбелязани голове за любимия отбор, печелил купи и безброй мачове със зелената фланелка!

Благодарим ти за всичко, което ни даде! Оставаш завинаги в сърцата ни и винаги ще бъдеш с нас! Легендите не умират!“, написаха от клуба.



Берое изказва своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на Петков. Поклонението ще се състои на 12 януари (неделя) от 11:00 ч. в сградата на Държавната опера в Стара Загора.

Големият голмайстор е роден на 3 август 1946 г. в село Синитево, а футболната си кариера започва в Миньор (Рудозем) и Горубсо (Мадан). През 1968 г. осъществява трансфер в Берое и в следващите 12 сезона се превръща в жива емблема на клуба. Петков записва 260 мача и 144 гола за първенство, като на два пъти е стрелец номер едно на България - през 1974 и 1976 г. Общо с екипа на Берое бележи 294 попадения във всички турнири.

През 1981 г. става един от първите родни футболисти, трансферирани в Западна Европа, като подписва с австрийския гранд Аустрия (Виена) - клуб, срещу който по-рано бележи пет гола в един двубой от европейските турнири. Печели шампионската титла на Австрия, а общо записва 51 мача и 10 гола в местното първенство. За националния отбор Петков дебютира през 1970 г.  и изиграва 33 мача, в които вкарва пет пъти. След края на активната си кариера работи като треньор и функционер в Берое.