Почина Доростолският митрополит Иларион
Почина Доростолският митрополит Иларион / БГНЕС

На 96 години след кратко боледуване тази нощ във варненска болница почина Доростолският митрополит Иларион. Причина за смъртта му е инсулт, уточни за Дарик Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил.

Къде ще бъде погребан Иларион Доростолски ще реши Светият синод, който се събира днес, посочи варненският митрополит. Преди да почине, митрополит Иларион е поискал да бъде погребан в родния град Елена, близо гроба на Иларион Макориополски.

Светското име на Доростолския митрополит Иларион е Димитър Драганов Цонев. Роден е на 12 януари 1913 г. в Елена. По майчина линия е роднина на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски.

Подстриган е в монашество през 1938 г. в Дряновския манастир. През годините е бил игумен на Троянския манастир и Бачковската Света обител. От 1992 до 1994 г. е бил управляващ Великотърновската епархия. От началото на 1994 г. епископ Иларион е патриаршески викарий до избирането му за Доростолски митрополит през 2003 г.

Автор е на над 40 книги и на повече от 300 стихотворения, статии, спомени, пътеписи, беседи и поучения, част от които са събрани в отделна книга. От началото на 2004 г. е избран на член на Съюза на писателите в България.

На 28 май тази година с указ на президента Георги Първанов митрополит Иларион Доростолски беше награден с орден "Св. Кирил и Методий" и огърлие за особено значимите му заслуги в развитието и издигането ролята на богословското образование и наука в България.

Други новини от Варна