Почина британският писател Тери Пратчет
Почина британският писател Тери Пратчет / Guliver/Getty Images

На 66-годишна възраст след продължителна битка с болестта на Алцхаймер почина световноизвестният английски писател Тери Пратчет, съобщиха Асошиейтед прес и в. "Дейли мейл". Пратчет е издъхнал в дома си, заобиколен от семейството си и от котката, която е спяла на леглото му, съобщиха неговите издатели, цитирани от Ройтерс.

Сър Тери Пратчет е английски писател и най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на миналия век. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. Сред другите му романи са "Килимените хора", "Тъмната страна на Слънцето", "Страта", "Автентичната котка", "Добри поличби", "Нация".

Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ "The Hades Business" е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман "Килимените хора" е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата "Светът на Диска" - "Цветът на магията", излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.

На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно прави сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и заснема предаване за Би Би Си, проследяващо опита му с болестта.

Изпълнителният директор на "Трансуърлд пъблишърс" Лари Финли заяви, че "светът е загубил един от най-ярките си и най-острите умове." "С над 70-те си книги той обогати планетата така, както малцина преди него са го правили" - допълни Финли. Способността на Пратчет да пишат и говори се влошава през последните години, тъй като болестта на Алцхаймер прогресира. Но с характерната си черна шапка и спретнато подстригана бяла брада той остава позната фигура в очите на обществеността. Когато вече не може да използва компютър, за да твори, Пратчет прибягва към системата за диктуване, която му дава възможност да продължи да издава книги, разкрива неговият литературен агент Колин Смит. Завършва последната си творба през лятото на 2014 година.

Пратчет е продал повече от 65 милиона книги по света с преводи на близо 40 езика. Той е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. Романът му "Пирамиди" е отличен с британската награда за фентъзи. През 2001 г. печели медала "Карнеги" за романа си "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи".

Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приносът му към литературата.

През последните години от живота си се бори за правото на хората, страдащи от неизлечими болести, да сложат край на живота си в момент, който сами са избрали.

Източник: БТА