/ ThinkStock/Getty Images
Почина министърът на образованието в правителството на НДСВ доц. д-р Игор Дамянов. Новината за кончината съобщи неговият бивш съпартиец Владимир Дончев.

"Отишъл си е Игор Дамянов, добър учен и почтен човек. Работеше тихо и без шум около себе си така, както трябва да се работи в политиката. Той обаче не стана политик. Поклон!", написа Дончев.
 
 

Отишъл си е Игор Дамянов, добър учен и почтен човек. Работеше тихо и без шум около себе си така, както трябва да се работи в политиката. Той обаче не стана политик. Поклон!

Публикувахте от Vlado Donchev в Понеделник, 18 март 2019 г.

Новината потвърди и Академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).
 
Доц. Дамянов извървя своя житейски и академичен път с честта и достойнството на уважаван преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, на авторитетен учен и компетентен ръководител, на добър и почтен човек, който до края на живота си остана верен на своите възгледи, на обичта си към нашия университет, никога не изневери на традициите, духа и каузата на УНСС, се посочва в съболезнователния адрес от университета.
 
От УНСС отбелязват, че доц. Дамянов е пример за безкористна служба на българското висше образование и наука. Често казваше: "Крайно време е да си изясним философията на българското висше образование. Университетът трябва не само образова, но и да възпитава младите хора". И работеше за това със страст - и като преподавател, и като управленец. Подкрепяше младите си колеги, отваряше им вратата към академичното израстване, отнасяше се с разбиране, обич и доверие към студентите, насърчаваше ги да знаят и могат повече, да не се отказват от мечтите си.
 
Поклонението ще бъде на 23 март, събота, от 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Игор Дамянов е роден в Лом на 1 август 1953 г. Син на проф. Симеон Дамянов и Ечка Дамянова. През 1977 г. завършва история в Софийския държавен университет. От 1978 г. е преподавател по история в катедра "Международни отношения" на ВИИ "Карл Маркс", а от 1991 г. - редовен доцент по "Нова и най-нова обща история" към катедра "Международни отношения" в УНСС. Чете лекции по история на международните отношения, политическа история на Европа и САЩ и история на балканските страни.

От 1996 до 1999 г. е зам.-декан на факултет "Международна икономика и политика"; пред този период ръководи и дирекция "Бакалавърска степен на обучение". През ноември 1999 г. е избран за първи зам.-ректор на УНСС, отговарящ за учебната работа. От март 2001 г. става директор на Центъра по публична администрация към Института за следдипломна квалификация при УНСС.