Почина американският писател Майкъл Крайтън
Почина американският писател Майкъл Крайтън / снимкa: БГНЕС

На 66-годишна възраст почина популярният американски писател Майкъл Крайтън, известен със своите успешни романи, сред които "Джурасик парк", съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Писателят е починал след борба с рака в Лос Анджелис, Калифорния, уточнява в комюникето неговото семейство.

Крайтън бе автор на повече от десет бестселъри, които са преведени на 30 езика и са продадени в тираж от повече от 100 милиона екземпляра по целия свят. Той е създател и на известната телевизионна серия "Спешно отделение". Лекар, писател и кинематографист, Крайтън е роден на 23 октомври 1942 г. в Чикаго. Той се счита за създател на техно-трилъра.

Лекар, писател и кинематографист, Крайтън е роден на 23 октомври 1942 г. в Чикаго. Той публикува първия си бестселър, когато все още е студент по медицина в Харвард. През 2006 г. романът му "Състояние на страх", който поставя под съмнение климатичното затопляне предизвика доста спорове по този въпрос, който разделя учените и политическата класа в САЩ. В този роман, който съдържа всички компоненти на техно-трилъра, ролята на лошите е отредена на една екологична организация, която прекрачва границата между по-крайните действия и истинския тероризъм, планирайки природни катастрофи, за да убеди обществото в това, че промените в климата са реалност. През 1969 г. излиза романът му "Щамът Андромеда", който бързо става бестселър и скоро след това е екранизиран.

През следващите години Крайтън активно пише художествени и публицистични книги, сценарии, работи като режисьор в няколко филма - в това число филмът "Westworld", в който той, един от първите, използва цифрова техника за получаване на специални ефекти. Следват романи като "Тринадесетият воин", "Конго", "Сфера", "Джурасик Парк", "Изгубеният свят", "Въздушна клопка", "Фатален срок",“Изгряващото слънце”, “Разкриване”, по които са направени изключително касови филми.