Почина актьорът Джак Пелънс
Почина актьорът Джак Пелънс / netinfo

На 87-годишна възраст в Калифорния почина американският актьор, носител на „Оскар” Джак Пелънс, прочутият „лош” герой в редица холивудски филми. Според неговия говорител актьорът е починал от естествена смърт в дома си в Монтесито, Калифорния, заобиколен от цялото си семейство.

Истинското му име е Уолтър Палахнуик. Участвал е в повече от 80 филма - главно отрицателни роли - на психопати и убийци, заради изсечената си физиономия. През 1991 година печели „Оскар” за най-добра второстепенна роля във филма „Градски мошеници” с Били Кристъл.

В биографията си има и 13 години като професионален боксьор със забележителни резултати - 18 победи от 20 изиграни мача.

Забелязан и лансиран в киното е от Елиа Казан. Постепенно му се изгражда имиджът на „мръсник, убиец и бандит”. През 1955 година Робърт Олдрич му повелява роля в психологическия филм „Големият нож”, където той разкрива друг аспект от таланта си.

Постепенно се отвращава от Холивуд, който не вижда в него друго освен грозната му „мутра”. Подобно на приятеля си Ли Марвин, Джак Пелънс живее изолирано в ранчото си и посвещава времето си на семейството и рисуването. За последно се е явявал на екрана през 2004 година, когато участва в телевизионен филм.